MZ Bygg utför renovering och nybyggnation av anrika Bergsklippan 1 på Djurgården

Makalös utsikt över vattnet och Södermalm, och ett unikt läge. För närvarande befinner sig vi på MZ Bygg på Djurgården för renovering och nybyggnation av den anrika fastigheten Bergsklippan 1. De befintliga lägenheterna, 21 stycken, totalrenoveras och ytterligare fyra lägenheter har byggts till i toppkvalitet (varav en blev etagelägenhet med en av de befintliga). Projektet som utförs på uppdrag av BroGripen/Solberga Invest AB inleddes i augusti 2021 och förväntas färdigställas efter sommaren 2022.

Över 100 år gammal fastighet
Området kring Djurgården är känt för sina sevärdheter och museer, samt sin magiska natur. Stadsbebyggelse finns i den sydvästra delen Djurgårdsstaden och det är här Bergsklippan 1 har sitt unika läge – med Gröna Lund som närmsta granne och vattnet som vy. Fastigheten byggdes i början på 1900-talet och förutom en ombyggnad på 1950-talet är det mesta kvar i sitt ursprungliga skick. Under renoveringen har därför hantverket varit av yttersta vikt, för att bevara originaldetaljer såsom de vackra fönsterbrädorna i marmor.

– Vi inledde arbetet med Bergsklippan 1 i augusti 2021 och det är riktigt roligt att genomföra det här omfattande arbetet! Just den här renoveringen sker extremt omsorgsfullt då huskroppen står kvar sedan 1800-talet. Sedan byggdes det till ytterligare en del under 1900-talet när den tidigare delen renoverades, inleder Henrik Matseus, arbetschef på MZ Bygg.

Totalrenovering och nybyggnation
Förutom ett omsorgsfullt arbete med de befintliga lägenheterna, 21 stycken, har även fyra nya lägenheter byggts till på vinden. I det omfattande projektet ingår allt från byte av plåttak, breddning av takterrass och rivning av kök och badrum till nya ytskikt, dörrar, fönster, VVS- och elstammar samt ventilationssystem. Utöver det har vi byggt 10 sprillans nya balkonger i söderläge och altaner till vindsvåningarna. Resultatet blir topprenoverade boenden.

– Under projektet har boende bott kvar i den ena trappuppgången medan den andra renoverats, vilket kräver välfungerande kommunikation mellan samtliga parter. Ett fint samarbete, närhet och goda relationer har varit avgörande framgångsfaktorer. Johan Strömbäck är platschef och har en nyckelfunktion i arbetet. Så här ett tag in i projektet kan jag konstatera att han och övriga i teamet verkligen gör ett bra jobb!, avslutar Henrik.