MZ Bygg logo
Stambyte vid Brf. Översten  

På uppdrag av Delagott genomför vi på MZ Bygg stambyte och våtrumsrenovering vid Brf. Översten i Solna. Projektet avser totalrenovering av badrum och wc, stammar för badrum och vissa kök, nya ledningar för varm- och kallvatten samt vvc. Det inkluderar 85 badrum och omkring 40 kök. Paola är tillvalsansvarig och under en period var hon även tillfällig platschef i projektet som hon berättar mer om i den här artikeln. 

– Jag gick in som tillfällig platschef när projektet var påbörjat så det var mycket att sätta sig in i till en början, men det är ett väldigt roligt jobb! Vi har kommit en bra bit på vägen och projektet beräknas vara klart 2025. 

Stambyte och våtrumsrenovering
Badrummen förses med nya yt- och tätskikt, nytt sanitetsporslin och ny blandare. Samtliga gamla rörledningar som har med vatten och avlopp att göra kommer att ersättas. Elinstallationer i berörda badrum kommer att ersättas med jordad installation och med anledning av det installeras jordfelsbrytare i samtliga lägenheter. Entreprenaden genomförs med kvarboende och därav visas extra hänsyn under renoveringen. 

– För att begränsa spridningen av damm i lägenheterna har vi monterat luftslussar till hallen, med en dragkedja. Det gör stor skillnad för de kvarboende! Vi har även strukturerat projektet på så sätt att de hela tiden har vatten någonstans i lägenheten, antingen i köket eller i badrummet. Utöver det har vi en tillfällig dusch och toaletter i källaren som kan nyttjas. Det är av högsta vikt att vi hela tiden informerar och kommunicerar med de som bor kvar så att de ska känna sig trygga under processen. Det gäller allt från avstängningar av el och vatten till tidsplanen. 

Tillval vid stambyte
Samtliga bostadsrätter har fått göra val av ytskikt, badkar eller dusch, rivning av vägg mellan badrum och wc. Paola har haft ett tillvalsmöte med de boende i varje lägenhet och även funnits till hands för löpande dialog och inredningskonsultation. Vi har dessutom byggt en utställningsyta i källaren i den ena fastigheten där det som ingår i grundstandarden finns.

– Det är många viljor att lyssna till när det gäller tillvalen och utifrån det inledande samtalet har vi haft en kontinuerlig dialog kring extrakostnader. I visningsrummet hade vi alla standardprodukter med hög kvalitet och utöver det har de haft ett nästintill obegränsat sortiment att utgå från. Jag har tagit deras önskemål vidare till underleverantörer och sedan sammanställt offerten. Vi har en bra dialog och jag ser fram emot att se slutresultatet!, avslutar Paola.