Henrik Matseus: “Gemenskapen på MZ Bygg är fantastisk!”

Henrik Matseus inledde sin resa på MZ Bygg i mitten av 2018, men har varit verksam inom ROT och nyproduktion sedan 1995. Under årens gång har han fungerat som arbetsledare, samordnare och platschef, och besitter därmed bred kompetens inom branschen. Idag fungerar han som arbetschef på MZ och brinner för att genomföra utmanande ROT-projekt som kräver det där lilla extra. 

Förkärlek till ROT-projekt 

Med tanke på Henriks omfattande och varierande erfarenhet inom byggbranschen är han en värdefull tillgång i MZ-teamet. För närvarande fungerar han som ansvarig för projektet på Bergsklippan 1 på Djurgården, där företaget finns på plats för en totalrenovering. Fastigheten har ett unikt läge med utsikt över Mälaren och Gröna Lund som närmsta granne, det är därmed ett betydande projekt och det förväntas färdigställas under försommaren 2022. 

– Vi inledde arbetet med Bergsklippan 1 i augusti och det ska bli riktigt roligt att genomföra det! Jag brinner lite extra för ROT-projekt där totalrenovering med allt vad det innebär står i fokus. Det bästa jag vet är att stöta på oväntade problem som ska lösas på plats. Just den här renoveringen behöver ske extremt omsorgsfullt då huskroppen står kvar sedan tidigt 1900-tal. Det kommer krävas ett omfattande arbete, inleder Henrik. 

Övergripande ansvar som arbetschef

Det arbete som kommer att utföras på Bergsklippan 1 är bland annat en utökning av fastigheten med fyra lägenheter på vinden som får tillhörande altaner. Och nuvarande lägenheter får sprillans nya balkonger ut mot vattnet. Henrik beskriver sitt arbete och ansvar på plats som övergripande, där det viktigaste är att ha ett helikopterperspektiv över bygget. 

– Det händer mycket hela tiden och mina arbetsuppgifter är otroligt varierande. Ena dagen sitter jag och räknar på anbud och nästa dag är jag ute på projektet för att kolla läget. Och det är precis den variationen som jag uppskattar mest i min roll!, berättar Henrik. 

Vikten av god kommunikation  

Att Henrik trivs i sin roll är ingen hemlighet och när det gäller det praktiska arbetet beskriver han god kommunikation som en framgångsfaktor. Under projektet på Djurgården kommer exempelvis boende att bo kvar i den ena trappuppgången medan den andra renoveras. Något som kräver välfungerande kommunikation mellan samtliga parter. 

– Jag är delaktig i hela processen och får se projektet växa fram från start till slut. I den processen är all kommunikation otroligt betydelsefull, både med kunder och boende. Det kräver ett fint samarbete, närhet och goda relationer – tre faktorer som jag verkligen gillar och ser fram emot att arbeta vidare med framöver!, avslutar Henrik. 

 

Tre snabba med Henrik 

Vilket är det roligaste projektet du har deltagit i under karriären?

– Det är nog scenkonstmuseet! Ett 1700-talshus med högt kulturarv där jag var med och renoverade byggnaden enligt alla olika tidsepoker – det var en häftig utmaning. 

Vad uppskattar du mest med ditt arbete på MZ Bygg?

– Att vi har så fantastiskt roligt tillsammans, både på och utanför jobbet. Vi är ett par stycken som tränar ihop flera gånger i veckan och det gör verkligen sitt för gemenskapen. Det är väldigt kul, de andra kallar mig för hulken (skratt). 

Vad gör du helst på fritiden? 

– På fritiden blir det mycket häng med familjen, träning och tid ute i naturen! Vi har ett landställe där vi spenderar en hel del tid.