MZ Bygg logo
MZ Bygg deltar i omfattande kontorsrenovering i hjärtat av Vasastan

Mitt i hjärtat av Vasastan i Stockholm pågår just nu en omfattande kontorsrenovering. MZ Bygg har fått i uppdrag att hyresgästanpassa en fastighet på 4 000 kvadratmeter och bygga till ytterligare yta med två nya våningsplan. Visionen är att skapa moderna lokaler till kontorshotellet Convendum – för framtidens coworking. Totalrenoveringen projekteras i nära samarbete med uppdragsgivaren Adlern Nedo Fastighets AB och förväntas slutföras i april 2022. 

Vikten av kompetens, planering och struktur

Den befintliga fastigheten genomgår inte enbart totalrenovering utan även tillbyggnad, då fem våningar blir sju. Ett gediget projekt som kräver bred kompetens, noggrann planering och väl genomförd budgetering för att gå i lås. MZ Bygg har lång erfarenhet av liknande projekt och besitter förutsättningarna som krävs för att leda den typen av bygge. 

– Vi arbetar alltid med respekt för de ramar som gäller. Genom att arbeta nära förvaltaren säkerställer vi att planerna efterlevs, samtidigt som vi effektivt kan lösa eventuella utmaningar, inleder Magnus Morath, vd för MZ Bygg. 

Invändig och utvändig renovering

Totalrenoveringen innebär att i princip allt förutom yttre väggar rivs ner och ersätts med nytt. Allt från hissar, badrum och kök till ytskikt, terrasser och gipsväggar. Arbetet innefattar dessutom rivning av tak och terrasser, omläggning av tak med ny taksäkerhet, tilläggsisolering, putsning av fasader, montering av nya fönster samt nya VVS- och elstammar. För att lyfta fastigheten med två våningar används smideskonstruktioner med HDF-bjälklag. Rivning och nybyggnad sker parallellt för att hålla ett jämnt tempo då kontorsdelen beräknas vara klar redan vid årsskiftet. 


– Samtidigt som vi arbetar invändigt på de nya våningsplanen genomför vi utvändigt arbete i form av PCB-sanering av fasaden. PCB är ett material som kan finnas kvar i fog och isolering på äldre fastigheter, då användningen är förbjuden i Sverige sedan länge. Därför behövs sanering på den här typen av byggnad. Det känns fantastiskt bra att det finns ett större helhetstänk kring miljö och energiförbrukning idag!, berättar Joakim Persson, arbetschef på MZ Bygg.

– Hälsoriskerna på våra byggarbetsplatser har minskat med åren, framför allt i takt med att materialen förändras och blir mer miljövänliga. Vi som arbetar på byggen erbjuds även bättre arbetskläder och användbara hjälpmedel för att undvika tunga lyft. Det är något som jag verkligen uppskattar, berättar Tommy Rehn, snickare på MZ Bygg. 

Centrala kontorsplatser i toppskick

I fastigheten huserar för närvarande Åhléns på bottenplan och resterande del är uthyrd till Convendum. De arbetar för att utveckla och etablera moderna coworking spaces och hybridkontor i centrala affärsdistrikt, allt för att möta framtidens behov på arbetsplatser. I fastigheten kommer premiumkontor att kombineras med aktivitetsbaserade ytor, restaurang, café, showroom och gym.

– Med butiker, restauranger, shopping och nöjen samt ett antal parker och grönområden i närheten är vi säkra på att detta kommer bli en fantastisk arbetsplats. Vi är både glada och stolta över att vi får möjligheten att bygga framtidens coworking-ytor. Precis som alltid är det en självklarhet för oss att leverera i tid och efter förväntad kvalitet – vi ser till att skapa en transparens som får kunden att känna sig trygg hela vägen!, avslutar Magnus. 

Vi ser fram emot resultatet och tackar Adlern Nedo Fastighets AB för förtroendet!